Hållbarhetsarbete

Lundaspelen arbetar aktivt med ett hållbarhetsarbete för att utveckla turneringen och gå mot ett grönare förhållningssätt varje år. 

 

Fokusområden:

 

Matsvinn

  • Måltidsservice – Vi har en välutarbetad strategi kring mathanteringen i matsalarna som gör att matsvinnet är minimal.
  • Packmat (mat to-go) en stor bov i matsvinnet –  Vi i år valt att ändra strategi för att minska matsvinnet – Endast en liten mängd portioner har förbeställts och istället har vi förberett så det finns möjlighet till beredskap att skapa fler portioner packmat under genomförandet av Lundaspelen. Eventuell packmat som bli över kommer ges till lag som har en längre resväg hem samt till volontärer för att inget ska slängas.
  • Fairtrade chokladbollar – Kommer finnas till försäljning i de kiosker LUGI ansvarar för under Lundaspelen.

 

Transport

  • Vi erbjuder transport med Skånetrafiken och uppmuntrar de lag som bor centralt och på gångavstånd till matsalar och hallar att ta en promenad.
  • Under Lundaspelen har vi särskilda Lundaspels-busslinjer som vi ansvarar för och som går mellan förläggningar och hallar. Utifrån anmälningsläget ser över vilka hallar som ska användas och då kan vi eventuellt stryka hallar som ligger längre bort och då även stryka några busslinjer. Målet är att i största möjligaste mån använda den befintliga kommunaltrafiken, alternativt nyttja de hallar som ligger på gångavstånd.
  • Cykla istället för buss – Lund är en ganska liten stad med nära till det mesta så vi rekommenderar att ta sig fram på cykel! I Lund kan man smidigt hyra cykel genom Lundahoj där du t ex kan köpa ett 3-dagarskort.

 

Värt att nämna

  • Lundaspelens Shop – Alla t-shirt och hoodies som säljs är av ekologisk bomull.
    • Vi har valt att förbeställa en mindre mängd färdigprintade produkter och kommer istället köra ”print on demand” vid behov. Detta för att inte överkonsumera och lägga på lager.

 

Det arbete som vi har påbörjat inom Lundaspelen har stort fokus på ekologisk hållbarhet men vår långsiktiga vision är att arbeta med alla tre områden – ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet.

Inom ramen för det arbete som har gjorts har vi gjort en kartläggning inom Lundaspelens respektive arbetsområden för att identifiera kommande arbetsområden och ett prioriterat område framöver kommer vara att försöka minska pappershanteringen och övergå till att bli mer digitala.

Lundaspelen engagerar många människor och vi ser därför Lundaspelen som en värdefull plattform för att sprida kunskap, fostra engagerade samhällsmedborgare och lägga grunden för kommande generationer.